
Rakott karfiol
Rakott karfiol
Minden rakottat szeretünk, karfiollal is finom.
Hozzávalók
8 adag
- 1,25 kg karfiol - tisztítva
- 0,50 kg darált sertés lapocka
- 20 dkg rizs
- 3 e.k. olaj a húshoz
- 1 e.k. olaj a rizshez
- 1 nagy fej vöröshagyma - vagy 2 kisebb
- 1 db paradicsom
- 1 e.k. pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint ételízesítő
- ízlés szerint őrölt bors
- 0,50 l tejföl
- 1 db tojás
- 1 e.k. zsemlemorzsa
Elkészítés
80 perc
A karfiolt rózsákra szedve sós vízbe feltettem főni.
Olajon megdinszteltem a kockára vágott hagymát, hozzátettem a darabolt paradicsomot, és a darált húst. Amikor a hús már kifehéredett, megszórtam pirospaprikával, fűszerekkel, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főztem, míg a hús puha lett, és a vizet majdnem elfőtte. Kicsi maradhat rajta, a rizs úgyis majd felszívja.
Közben a rizs is átforgattam kicsi olajon, sóztam, és dupla mennyiségű vízzel, lefedve takarékon főztem. Amikor már majdnem elfőtte a vizet, lezártam, és hagytam fedő alatt, míg a hús, és a karfiol is kész nem lett.
A karfiolt szűrőtálba öntöttem, a rizst és a húst összekevertem. Itt még lehet fűszerezni, ha nem vagyunk vele megelégedve.
Egy közepes, magasfalu tepsit vékonyan kikentem olajjal, megszórtam zsemlemorzsával. Elterítettem a fele karfiolt, rá a rizses-húsos masszát...
...elsimítottam, majd betakartam a karfiol másik felével.
Egy tojást összekevertem a tejföllel, rásimítottam a karfiolra, megszórtam zsemlemorzsával.
180 fokon addig sütöttem, míg kicsit megpirult a teteje. Kb. fél óra.
Jó étvágyat! 😋