
Sárgaborsófőzelék
Sárgaborsófőzelék
Nem egy közkedvelt főzelék, de én mindig szerettem, és most is szeretem.
Egy kis füstölt szalonnával megbolondítva... nagyon finom!
Hozzávalók
4 adag
- 500 gr sárgaborsó
- 5 dkg füstölt szalonna + bőre
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 1 ek pirospaprika
- ízlés szerint ételízesítő
- ízlés szerint só, ha szükséges
Elkészítés
60 perc
A sárgaborsót folyó víz alatt megmostam, lábasba tettem, felengedtem jócskán vízzel...jól lepje el a borsót.
Felforrás után a keletkezett habot kis szűrővel leszedtem.Hozzátettem a szalonnabőröket, és az ételízesítőt. Az ételízesítőt csínján, mert a szalonna sósságát is figyelembe kell venni. Inkább berántás után kell pótolni, ha szükséges.
Takarékon, lassan főztem puhulásig. Ez ízlés szerinti, hogy meddig, mert van, aki pépesen, van aki kicsit darabosan szereti. Nekem 45 perc alatt főtt meg, annyira, hogy maradt benne pár egész szem.Míg főtt a borsó, kisütöttem a kockára vágott szalonnát, majd abban az aprított hagymákat, megdinszteltem.
Megszórtam a liszttel, kicsit pirítottam, a tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, kikevertem vízzel.
Hozzákevertem a megfőtt borsóhoz, átforraltam. Ilyenkor lehet utána ízesíteni.
Kicsit hígabbra hagytam, mert ahogy áll, sűrűsödik.
Lehet bármilyen feltéttel kínálni, én most tükör tojást sütöttem rá.Jó étvágyat! 😋