
Szilvásgombóc
Szilvásgombóc
Mélyhűtő takarítás közben leltem, korábban lefagyasztott felezett szilvára. Ezért készült a gombóc.
Hozzávalók
20 db
- 1 kg burgonya
- 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
- 1 db tojás
- 2 ek zsír
- ízlés szerint só
- 20 db fél szilva (fagyasztott)
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek cukor
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek étolaj
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés
70 perc
A burgonyákat megmostam, megfőztem.
Amikor már kézmelegre hűlt, lehúztam a héját, krumplinyomón átnyomtam.Míg hűlt a burgonya, olajon megpirítottam a zsemlemorzsát, szilvát hagytam kiengedni, összekevertem a fahéjat a cukorral.
Mikor teljesen kihűlt a krumpli, összegyúrtam a tojással, zsírral, liszttel, kis sóval. Ketté vettem, kinyújtottam, négyzeteket vágtam.
A négyzetekre tettem 1-1 szilvát, azok közepébe a cukros fahéjat.
Gombócokat formáztam.Egy nagyobb edényben vizet forraltam, beletettem a gombócokat. (kétszerre főztem meg 10 -10 -esével. Amikor feljött a víz tetejére, még főztem 10 percet.
Szűrővel kiszedtem, hídeg vízzel leöblítettem, összeforgattam a prézlivel.
Porcukorral tálaltam.
Jó étvágyat! 😋